De maand juli wordt online ook wel “juli, plastic vrij maand” genoemd. Wereldwijd probeert men het gebruik van single use plastic (eenmalig gebruik) te beperken/verminderen tijdens deze maand. Het is een goed moment om je eens bewust te worden van de hoeveelheid plastic die je als consument op een dagelijkse basis gebruikt. Dat is namelijk best veel! Natuurlijk moet je dit alleen doen als je het zelf ook echt belangrijk vind, dat groenere of milieubewuste leven. Voor je portemonnee hoef je het niet te doen, want bepaalde items zijn zeker niet goedkoper dan de plastic wegwerp variant. Als je ze lang genoeg gebruikt misschien weer wel. En als je denkt ‘ja maar de prullenbak van de buren zit ook vol plastic. Denk dan vooral dat een betere wereld echt bij jezelf begint.

Onze kinderen zijn gewend om zelf te eten (stefan kleintjes methode, lijkt op rapley) en dus hebben we altijd wat gezonde opties bij ons onderweg.

Hoe begin je met plastic vrij leven

Ik kan me goed indenken dat je bepaalde dingen lastig vind om te vervangen. Denk hierbij vooral aan de supermarkt boodschappen die bijna altijd standaard in plastic zitten. Ja, daar zijn ook verpakkingsvrije opties voor natuurlijk. Denk hierbij aan bestellen bij een organisatie zoals Pieter Pot. Deze levert alles wat ze aan kunnen leveren in glazen potten. Hier betaal je statiegeld over en bij een volgende bestelling nemen ze je potten weer mee terug en krijg je je statiegeld retour. Maar, Pieter Pot levert nog niet overal. Ook hebben ze heeft een lange wachtlijst momenteel dus dat doe je niet zomaar.

Je kunt natuurlijk ook je groente en fruit lokaal kopen, bijvoorbeeld bij de boer of op de markt. Echter is dit ook niet voor iedereen ideaal. Wat je wel kunt doen wanneer je naar de supermarkt gaat is voor je verse producten is zo veel mogelijk gebruik maken van herbruikbare groente en fruit zakjes. Deze kun je meerdere malen gebruiken.

Zelf ben ik destijds begonnen met iets heel anders veranderen, namelijk de producten die ik gebruik voor onderweg. We kennen het immers allemaal. Even een dagje uit met de kindjes, en je hebt al snel een hele rugzak vol spullen bij je. Hiervan is zeker de helft eten en drinken. Alles in plastic zakjes of aluminium folie. Pakjes drinken. Flesje water. Billendoekjes of snoetenpoetsers waar plastic in verwerkt zit. Dat kan natuurlijk anders.

Een aantal ideeΓ«n voor producten die je kunt gebruiken voor onderweg, plastic vrij.

Plastic vrij onderweg: zo doe je dat

Ikzelf heb ondertussen voldoende items in huis om helemaal geen wegwerp items meer mee te nemen als wij een dagje op pad gaan. Dit heb ik natuurlijk niet allemaal in 1x gekocht (kan wel, maar hoeft niet) en ik deel vandaag een lijstje van wat er dan zoal in mijn tas zit. Alle linkjes zijn no spon, maar dat scheelt je weer zoeken.

  • Plastic flesje water -> een RVS fles. Ik gebruik de grote van Dopper.
  • Koffie of thee to go -> RVS thermosbeker welke je tegenwoordig ook bij zaken als de Starbucks of la Place gewoon kunt geven om te vullen en zo toch van je favoriete koffie to go kunt genieten. Vaak krijg je nog 50 cent korting ook. Voor thee heb ik een Dopper Insulated en voor koffie gebruik ik een wat kleinere van Retulp.
  • Plastic zakjes -> herbruikbare boterhamzakjes welke je kunt afnemen of afspoelen na gebruik. Ideaal voor een appel, boterhammetje en ook voor het nat meenemen van herbruikbare snoetenpoetsers. Die van Jut en Julie zijn echt de aller fijnste.
  • Pakjes drinken -> Drink in the box. Wel gemaakt van plastic, maar wel BPA vrij en heel vaak te gebruiken. Makkelijk zelf te vullen met drinken naar keuze en toch het idee van een pakje. Dat elk kind leuk vind wanneer ze buiten de deur zijn. En met de papieren rietjes die nu bij een pakje drinken zitten een veel fijnere optie voor je kind vind ik.
  • Dipjes, sausjes, salade dressing et cetera -> Ik ben groot fan van de RVS bakjes van Blue Water Bento. De siliconen dekseltjes lekken niet en ze zijn in diverse maten verkrijgbaar.
  • Snoetenpoetsers -> Wasbare doekjes. Ook echt ideaal om te gebruiken als je geen wasbare luiers gebruikt want je kan er veel beter mee poetsen dan met een klein dun snoetenpoets doekje. Ik vind zelf die van Eco Era het fijnste tot nu toe omdat ze echt lekker groot zijn. Je kunt ze thuis al vochtig maken en in een zakje meenemen of gewoon op het moment zelf met je fles water.
  • Smoothies/knijpfruitzakjes of knijpyoghurt -> De Squeasy zakjes zijn echt perfect voor dit soort dikkere drankjes of eten. Ze mogen ook in de diepvries, wat ideaal is om mee te preppen of op hete dagen zodat er steeds weer wat ijskouds te drinken is.
  • Rietjes -> Ga je toch buiten iets drinken en wil je een rietje voor je kindje? Sinds 1 juli zijn plastic rietjes niet meer toegestaan en papieren rietjes vind ik persoonlijk voor dreumesen en peuters helemaal niks. Ik heb dus altijd een RVS rietje in mijn tas.
  • Salades of andere grote etenswaren -> Een RVS trommeltje of zo’n leuke tiffin is perfect voor salades, cakejes of fruit wat je niet platgedrukt wilt hebben.
  • Lepels en vorken -> De spork. Wat een uitvinding. Een vorkje en lepel in 1. Of gooi gewoon van een oud bestek (of shop bij je lokale kringloop) een vork en lepel in je tas. Na gebruik even schoon vegen en thuis zo hop in de vaatwasser. Wederom een fijnere optie dan menig houten lepel of vorkje die direct zo’n rare bijsmaak heeft.
  • Overig -> Ik heb altijd een netbag bij me voor dingen die ik opeens nog mee moet nemen als verrassing en een siliconen slabbetje voor Ammah. Die shop je trouwens gewoon bij de zeeman voor een paar euro!

Moet dat allemaal mee?

Nee natuurlijk hoeft dat niet allemaal tegelijk mee. Tenzij je voor een verpakkingsvrije picknick gaat natuurlijk, dan kan het wel heel fijn zijn. Dit zijn gewoon een aantal voorbeelden van items die je mee zou kunnen nemen wanneer je er een dagje op uit gaat. Kies wat bij jou past, en wat je vaak gebruikt en kijk of je hier duurzamere keuzes in kunt maken. Een beetje plastic vrij is toch meer dan helemaal niet. Elk dingetje wat niet bijdraagt aan de plastic soep in de oceaan is er toch weer mooi 1 extra.

Zelf heb ik een fijne Kipling rugzak waar wonderbaarlijk veel in past. Ik vind het altijd fijn als een tas niet al te groot oogt maar toch lekker ruim is. Want behalve etenswaren heb je met kleine kinderen wel meer mee. Zo heb ik in mijn rugzak altijd nog een wetbag zitten voor onze wasbare luiers. Meestal neem ik, afhankelijk van wat we gaan doen, nog voor beide kids een schone luier mee. Ook zit er standaard een verschoonmatje in mijn tas. Daarnaast nog sleutels, legitimatie, portemonnee en wat andere losse items en toch til ik me geen breuk.

Heb jij nog fijne aanvullingen voor plastic vrij onderweg? Deel ze vooral met ons!