Met regelmaat wordt mij in mijn inbox op Instagram de vraag gesteld hoe het nou zit met mijn wasbare luier avontuur. Nu ik weer een blog heb om verhalen op te delen, kan ik die vraag eens uitgebreid beantwoorden. Want hoe zit het nou met die wasbare luiers?
Waarom wasbare luiers
Er is natuurlijk een hoop al over dit onderwerp geschreven. Kosten plaatje, beter voor het milieu, sneller zindelijk… Voor ons was het vooral heel erg heftig dat we met twee kinderen elke maand een complete volle grijze bak met alleen maar luiers hadden. We vroegen er zelfs een extra grijze bak voor aan bij de gemeente. De moeite die het kost om dit af te breken vonden we heel heftig.
Ik had wasbare luiers al klaar liggen bij Ibrahim. Ik mocht ze voor een zacht prijsje overnemen van een vriendin die ze een jaar had gebruikt voor haar zoontje. Ook zij was later dan de babytijd begonnen. Maar toen kwam Ibrahim, en Ibrahim was een huilbaby. Dat was heel heftig voor mij. Eigenlijk is dat hele eerste jaar als een waas aan mij voorbij gegaan en ik liep altijd achter met alles. De wasmand was hierop geen uitzondering. Ik zag daardoor dat hele wasbare luierverhaal eigenlijk toch niet zitten. Ik dacht dat het een hoop gedoe zou zijn en ik was al zo moe. Dus dat schoven we op.
Bij Ammah lagen de luiers weer te kriebelen, maar besloot ik eerst maar eens te kijken wat ik voor baby zou krijgen. Doordat ik heel erg last heb van overproductie heb, hebben mijn babies erg veel buikkramp. Ammah dus ook, en ook zij huilde heel veel die eerste drie maanden. Met vier ging het al een stuk beter en met zes maanden zaten we lekker in een ritme en begon het wasbare luier verhaal toch weer te kriebelen.
Een baby in wasbare luiers
Ik besloot het bij Ammah gewoon uit te proberen. Absoluut niet full time, en gewoon om te zien hoe het zou gaan. Immers, als je niks probeert weet je ook niks. Ik dacht: “Als ik het een week volhoud kan ik tenminste echt wat zeggen. ” en het bleek verrassend mee te vallen! Die eerste week werd een tweede week, en toen een maand en eigenlijk zijn we zo volledig over gegaan.
Ik vond het wel een beetje spannend, want ze kreeg ondertussen natuurlijk al vaste voeding omdat ze al zes maanden geweest was. Zou dat veel viezigheid geven of zou het meevallen. Zou alles wel schoon worden. Hoe erg zou die emmer stinken. Gewoon wat vragen die zich in mijn hoofd afspeelden. Nou gelukkig viel het echt allemaal mee.
Worden de luiers schoon
Ja de luiers worden heerlijk schoon. Ik draai altijd eerst een kort koud programma met blauwe Biotex zodat de eiwitten loskomen en weg kunnen spoelen. Tevens is zo alvast de meeste viezigheid mooi weggespoeld. Daarna was ik de luiers op een lang zestig graden katoen programma met Ariel poeder wasmiddel of AH puur poeder. Een hoog toerental centrifugeren helpt ook mee met je luiers goed uitspoelen en schoonhouden. Ook is het van belang dat je even goed kijkt naar de juiste dosering poeder voor jouw machine. Je gebruikt de hoeveelheid voor de erg vieze was.
Blijft er toch een vlekje achter dan kun je de luiers ophangen in de zon. Zeker bij borstvoeding bleekt UV licht de vlekken makkelijk weg, maar ook andere vlekken verdwijnen heel goed op deze manier.
Wij hebben zelf een 9 kilo wasmachine dus ik gooi er na de voorwas ook nog alle handdoeken, keuken doeken, hydrofiele doeken en washandjes bij zodat we dit gewicht ook mooi volmaken. Ik was gemiddeld 2 keer per week.
Hoe zit het met stank
Nou, daar kan ik ook kort over zijn. Dat is echt niet zo vies als ik dacht. Helaas, mijn kinderen poepen geen bloemetjes maar ik dacht echt dat ik over mijn nek zou gaan bij die luieremmer. Dat is nog nooit gebeurt. Ik gebruik een simpele luieremmer met deksel van de Hema met daarin een wasnet van Little Lamb. Eigenlijk is dit iets te krapjes voor de hoeveelheid was die er in moet, maar tot op heden is al het andere wat ik heb gezien heel erg groot is. Voor nu is het goed zo.
Ik had in een wasbare luier Facebook groep (echt een uitkomst) gelezen dat je beter het deksel niet helemaal gesloten op de emmer te doen omdat er dan geen ventilatie is. Ook las ik als tip om de emmer in de meest koele ruimte van het huis te zetten met het oog op warme zomer dagen. Bij ons is dit de badkamer omdat deze op het noorden ligt. Ook met de afgelopen hete dagen van boven de 30 graden stonk het bij ons niet naar vieze luiers of ontlasting.
Inlegvellen
En nog even over die poepluiers. Vanaf dat je baby vaste voeding eet gebruik je bij wasbare luiers zogenoemde inlegvellen. Dit zijn vellen meestal gemaakt van bamboe of viscose welke je of door het toilet kunt spoelen of weg kunt gooien in de afvalbak. Lees van te voren goed wat er op de doos staat over wat je er mee kunt doen. Heeft je kindje alleen geplast kunnen de meeste inlegvellen mee in de was zodat je ze opnieuw kunt gebruiken en bij poepluiers schud je de poep (voor zover mogelijk) van het vel af en gooi je het weg. Of wanneer de vellen door het toilet gespoeld mogen worden kun je dit er mee doen. Dit betekent dat je prefold of welk systeem je ook maar gebruikt nooit vol poep zit, want dit kan natuurlijk niet in de wasmachine.
Krijgt je baby alleen nog maar melkvoeding (borst of fles) dan hoef je niet perse een inlegvel te gebruiken want dit is zo dun en vloeibaar dat het er meestal doorheen gaat en je wasmachine kan dit gewoon wegspoelen.
Wat voor wasbare luiers systeem gebruiken we
Ik maak voor Ammah gebruik van een tweedelig systeem. Dat wil zeggen dat ik een los overbroekje gebruik (deze zijn gemaakt van waterafstotend materiaal) en daarin iets wat de urine of ontlasting opvangt. Prefolds in ons geval. Prefolds zijn simpele katoenen doeken welke je kunt vouwen op verschillende manieren. Eventueel kun je ze met een zogenoemde “Boing” of “Snappy” vast maken (dit vervangt de bekende old school speld van vroeger) en zo zijn ze voor alle leeftijden geschikt. Ik vouw ze simpelweg in drieën, wat een padfold wordt genoemd en leg ze in een overbroekje. Tijdens het verschonen hoef ik alleen en nieuwe prefold te gebruiken en kan het overbroekje meestal gewoon nog een keer mee tenzij er overal poep zit maar dat is bijna nooit het geval.
Op deze manier krijg je een vrij plat pakket. Ik heb geen enorme plassers en ik wilde ook geen extreem dikke pakketten als het aan mij lag. Mijn kindjes zijn van zichzelf al fijn en smal gebouwd en daarbij (beetje ijdel misschien maar laat ik het eerlijk houden) wilde ik ook graag dat een leuk spijkerbroekje ook kon blijven passen. En dat lukt!
Voor de nacht moet ik eerlijk toegeven dat ik nog wel wegwerp gebruik. Mijn nachtrust is me heilig, en ik heb nog niet de moed gehad om daar mee te experimenteren. Ammah slaapt vaak de nacht door, dus misschien heb ik eigenlijk helemaal niet zo veel aan “pakket” voor haar nodig maar ik heb het simpelweg nog niet geprobeerd.
Voor overdag heb ik voor haar 12 prefolds in maat S van het merk Blumchen en ik heb 8 overbroekjes in one size fits all van verschillende merken. Verder heb ik ook nog 4 pocket luiers van het merk Little Lamb. Deze zijn voor de pappa, of voor onderweg omdat deze in 1 keer aan te doen zijn.
En toen volgde de peuter
Je raad het al. Ammah ging zo goed in die wasbare luiers, dat ik een kleine maand later ook met Ibrahim aan de slag ging. Ibrahim heeft in tegenstelling tot zijn zusje best wel pittige poepluiers. Denk aan met regelmaat smurrie en niet hele mooie consistentie. Ook best een luier vol tot aan de randen… Ik zag mezelf dus al helemaal poep schrapen en vond het mega spannend. Ook plast een peuter natuurlijk veel meer dan een baby, dus zou ik dan heel veel moeten verschonen?
Ook voor Ibrahim heb ik prefolds van Blumchen in maat L. Deze heb ik tweedehands over genomen van een vriendin en ik heb er 18. Ook voor hem heb ik 8 overbroekjes in een one size maat. En hij heeft nog een stuk of 6 pockets voor naar de peuterspeelzaal.
Ook bij hem viel het wederom toch best mee. Ik gebruik grote inlegvellen van het merk Popolini en deze vouw ik om de prefold heen. De meeste poep blijft hier goed op liggen, en ja heel soms zit het in de randjes van het overbroekje maar dit veeg ik vrij gemakkelijk weg of ik spoel het even snel uit met de koude kraan.
Ik gebruik bij peuter all over poepluiers eerst gewoon toiletpapier om de ergste schade op te ruimen, ook bij de baby trouwens wanneer er weer tanden door gaan komen. Dit kan je net als het inlegvel gewoon door het toilet spoelen. Vervolgens gebruik ik een wasbaar doekje om de laatste restjes schoon te maken.
Verschonen doe ik zo om de drie a vier uur. Eigenlijk net als bij Ammah. Voor hem vouw ik de prefold aan de voorkant nog een keer terug. Jongetjes plassen immers aan de voorkant en zo zit hier mooi wat extra absorptie. Als hij veel gedronken heeft en ik ben me hier bewust van verschoon ik soms iets eerder maar eigenlijk zijn de lekkage momenten op 1 hand te tellen.
Een lijstje van wat we precies in huis hebben
Ik zei het al eerder, wasbaar luieren is eigenlijk heel simpel. Naast de luiers gebruiken we ook wasbare billendoekjes want het is natuurlijk een beetje krom om wel wasbare luiers te gebruiken en vervolgens wegwerp doekjes. Die moet je dan dus apart weggooien. Daarbij zit er in de meeste doekjes ook plastic, wat ook niet echt milieu bewust is. Om het overzichtelijk te houden hierbij een lijstje van wat wij in huis hebben voor een baby en een peuter:
- 12 katoenen prefolds in maat S
- 18 katoenen prefolds in maat L
- 16 one size overbroekjes (8 per kind)
- 10 pocket luiers voor onderweg, peuterspeelzaal etc
- 2 waszakken
- 1 luieremmer
- 24 wasbare billendoekjes
- 2 glazen sprayflessen waarin we water met wat etherische olie doen om de doekjes nat te maken. 1 boven en 1 beneden.
- 2 wetbags voor mee onderweg. Deze hebben een vak voor de schone en een vak voor de vieze luiers.
- een vooraadje inlegvellen van diverse merken. Popolini heeft onze voorkeur.
- 2 wasbare zwemluiers
Wij blijven het doen
Inmiddels kan ik dus wel zeggen dat we het aanraden om wasbare luiers te gebruiken. Over het stukje zindelijkheid kan ik nog niet veel zeggen. Ibrahim heeft ruim 2 jaar wegwerp luiers gehad en is er momenteel ook nog niet aan toe. Ammah is pas 10 maanden onderweg en nog te jong om zindelijk te worden. Wel vinden we (ja, ook la pappa) het heel fijn dat we geen volle container met luiers meer hebben. We gebruiken voor beide kids alleen nog wegwerp ’s nachts maar met Ammah willen we binnenkort gaan proberen of ze met dat wat we hebben en eventueel een booster de nachten ook doorkomt.
[…] met kleine kinderen wel meer mee. Zo heb ik in mijn rugzak altijd nog een wetbag zitten voor onze wasbare luiers. Meestal neem ik, afhankelijk van wat we gaan doen, nog voor beide kids een schone luier mee. Ook […]