Het is een van de dingen waar ik om bekend sta bij de mensen die mij al langer volgen op Instagram. Het geven van borstvoeding. Inmiddels voorzie ik mijn beide kinderen in totaal al 30 maanden van moedermelk. D-e-r-t-i-g maanden. Als je me dat als puber had verteld had ik je gezegd dat je gek bent. En soms voel ik me dat ook wel een beetje, gek. Want het is niet perse een algemeen normaal iets om zo lang een kind aan de borst te hebben. As a matter of fact, ik heb de afgelopen 10 maanden twee kinderen aan de borst. Ik doe dan ook, zoals het in de moeder wereld heet: aan tandem voeden.
Waarom ik graag borstvoeding wil(de) geven
Toen ik voor het eerst zwanger raakte was dit een van de dingen waar ik geen seconde over twijfelde. Ik wilde heel erg graag proberen om mijn kindje aan de borst te hebben. In mijn eigen omgeving geven vrijwel al mijn vriendinnen borstvoeding, en allemaal ook best wel lang. Dit komt omdat mijn geloof, de Islam, het geven van moedermelk als het recht van het kind ziet. Dit recht wordt zelfs tweemaal genoemd in de Koran. De Islam stelt dat een kind hier twee jaar recht op heeft. En hoe mooi is het, dat de WHO (world health organisation) ook aangeeft dat twee jaar moedermelk het beste is voor een kind. Zes maanden exclusief, en daarna tot minimaal twee jaar als aanvulling.
Elke moeder wil natuurlijk graag het beste voor haar kind. Dit gezegd hebbende, ik keur absoluut het geven van een fles niet af. Als dit een weloverwogen keuze is van een moeder, dan moet ze dit vooral doen. Net zoals een vrouw dus ook de keuze heeft om de borst te geven. Ik ben zelf iemand die altijd dichtbij de natuur staat en voor mij voelde het geven van de borst als de meest natuurlijke optie.
Wel besloot ik er open in te stappen. Als het lukt, dan fijn. Lukt het niet, dan is het ook okΓ©. Ik ging voor mijn kraamweek doorkomen. Dat lukte, dus verlengde ik mijn termijn in mijn hoofd naar drie maanden. Na die drie maanden werd het doel zes maanden. Toen wilde ik het een jaar volhouden. Een jaar werd twee, en ondertussen kwam er een baby bij. Nu zitten we op twee en een half jaar en ik denk bij mijn oudste wel eens over stoppen (die drinkt overigens nog maar twee keer op een dag) maar hij zelf wil nog niet.
Met vallen en opstaan
Je zou kunnen zeggen dat het geven van borstvoeding altijd redelijk peanuts voor mij is geweest. Ik heb nooit hoeven stressen over genoeg melk, Kloven en spruw is me tot op heden ook bespaard gebleven. Het opstarten was gevoelig, maar niet dodelijk pijnlijk. Wel heb ik vanaf de kraamweek van Ibrahim altijd moeten strijden met overproductie. Ik produceer dus te veel melk zonder enige moeite en daar heeft een baby het heel zwaar mee. Voor mij hield dit in dat ik bij de oudste al met een borstontsteking in mijn kraambed lag.
Daarnaast hebben mijn beide kinderen het de eerste maanden van hun leven uitgekrijst van de buikkramp na elke voeding omdat het met stikken en verslikken ging. Er kwam continue zo veel lucht mee omdat er zo veel was en de stroom heel heftig. Geen pretje voor zon arme kleine uk. Ook waren de reflux klachten hierdoor enorm en liep ik dus dag en nacht met een baby in een draagdoek.
Na de geboorte van Ammah was de overproductie nog heftiger omdat er toen twee kinderen dronken. Op dag 4 van mijn kraamweek kolfde ik in de avond voor ik ging slapen nog met gemak een halve liter melk in minder dan 10 minuten. Dan kon ik in ieder geval een beetje rustig de nacht in zonder dat mijn baby het weer uit zou krijsen. Ik grapte met regelmaat dat ik mezelf net een koe voelde.
Maar goed, behalve dat soort dingen is borstvoeding voor mij altijd een beetje een walk in the park geweest. Het is er gewoon altijd. Het is perfect op temperatuur. Nooit geen gedoe met het maken van flesjes. En er is altijd genoeg.
Mijn tips voor vrouwen die ook borstvoeding willen gaan geven
Met dertig maanden op de teller (in juni 2021) denk ik dat ik best wel wat tips heb voor wanneer je wil gaan beginnen met het geven met borstvoeding. Ik word hier regelmatig naar gevraagd, dus ik deel ze nu in deze blog zodat ze makkelijk terug te vinden zijn.
- Lees jezelf in. Borstvoeding geven is absoluut heel veel ervaring opdoen, maar jezelf van te voren inlezen kan je een hoop opstart problemen besparen. Zelf heb ik heel erg veel baat gehad bij Het Nieuwe Borstvoedingsboek van Stefan Kleintjes en Gonneke Verstaas. En bij het boek Borstvoeding van La Leche League.
- Bereid jezelf mentaal voor. Borstvoeding geven kost gewoonweg heel erg veel energie en tijd. Het breekt je soms fysiek op, maar zeker ook mentaal. Je geeft immers alles op voor een kleintje en je zet met regelmaat je eigen wensen opzij omdat je baby wil drinken.
- Ga samen slapen. Dit geeft, indien op een veilige manier gedaan, zo veel meer rust in de nachten. Ik zal in een andere blog terug komen op veilig samen slapen maar online is hier ook heel veel over te vinden.
- Investeer in een fijne voedingsbeha en kleding voor buiten. Met regelmaat zal je meemaken dat je baby ook buiten wat wil drinken. Het is dan wel zo fijn als je gemakkelijk en discreet kunt voeden. Ik zal hier zeker een aparte blog over maken maar denk aan shirtjes, jurken en blouses met knopen of ritsjes. Hemdjes die makkelijk naar beneden kunnen en een goed zittende BH.
- Niet stressen! Heel veel moeders denken in het begin dat hun baby huilt omdat ze niet genoeg melk hebben, maar zelden is dit ook echt zo. Een baby kan ook mama honger hebben. In het begin willen baby’s ook graag clusteren en zijn ze bijna altijd in de avonduren onrustig. Dit zegt helemaal niks over hoe veel melk jij hebt.
- KOLVEN ZEGT NIKS! Knoop dit alsjeblieft goed in je oren. Veel moeders denken dat ze maar zo en zoveel melk hebben omdat dat is wat ze kolven, maar een baby kan live altijd veel meer uit de borst halen dan dat een kolf kan.
- Go with the flow. Volg altijd de behoefte van je baby. Willen ze een dagje veel drinken, gewoon lekker aan toe geven. Willen ze een dagje wat minder, geen paniek. Babies kunnen altijd heel erg goed zelf bepalen wat ze nodig hebben (speciale uitzonderingen daar gelaten natuurlijk)
- Loop je vast of maak je je echt zorgen, neem dan altijd contact op met een Lactatiekundige IBCLC gecertificeerd. Zij kan je verder helpen! Op internet vind je gemakkelijk telefoonnummers en kun je uitzoeken hoe en of jouw verzekering dit vergoed.
- Last but not least, blijf goed voor jezelf zorgen. Borstvoeding vraagt veel van een moeder. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Probeer waar het kan wat bij te slapen of uit te rusten en doe af en toe ook wat voor jezelf als je baby groot genoeg is om een flesje gekolfde melk te drinken. Je hebt het nodig!